Ett vakande öga i luften

Rogers-O’Brien sparar pengar och gör byggarbetarna säkrare med drönarbilder.

Drönare, drönare och ännu fler drönare. Drönare, obemannade luftfarkoster eller UAV – kärt barn har många namn. En sak är säker: de blir allt vanligare. Därmed ökar också byggbranschens användning av dem som värdefulla verktyg på byggarbetsplatserna. Enligt Christopher Grillo på Drone Base går byggbranschen i täten för införandet av drönare – användningen har ökat med 239 % det senaste året.

Branschen fortsätter att undersöka drönarens värde på byggarbetsplatsen, och många företag väljer att utforska möjligheterna. Entreprenörsfirman Rogers-O’Brien i Texas införde tidigt drönarteknik under ledning av Todd Wynne och Joe Williams som nu båda arbetar som VP på Bluebeam.

”När jag kom till Rogers-O’Brien hade de redan infört ett ganska omfattande drönarprogram”, förklarar James Holmes, VDC Specialist på Rogers-O’Brien. ”Joe och Todd hade gjort ett fenomenalt jobb med att pusha för tekniken. Dessutom är vår högsta ledning lyckligtvis väldigt nytänkande och letar inte efter hinder för att göra saker. Snarare gör de ett helt fantastiskt jobb med att uppmuntra oss att söka efter nya lösningar.”

Dessa lösningar hjälpte Rogers-O’Brien att se värdet i att använda drönare. ”Förutom platslogistiken har vi också börjat använda drönare i hög grad för kvalitetskontroll och för att bekräfta det arbete som har utförts på plats”, förklarar James.

Färre kostsamma omarbetningar

Att minska antalet omarbetningar har varit en bieffekt av att man kan bekräfta arbetet, och drönarna har hjälpt företaget att undvika problem som skulle ha kunnat bli dyra. Under arbetet med ett datacenter visade drönarbilderna sin styrka vid en betonggjutning.

Vi hade hällt plattan med lutning och hade en hel massa VVS-utgångar i kontorsområdena och ett par för behandlat vatten”, förklarar James. ”Av någon anledning hade dock rörutgångarna kapats innan betongen hälldes. Detta hade man inte upptäckt. Så utgångarna blev täckta av betong, och underleverantören visste inte var de satt.”

Som tur var gav drönarbilderna ett betydelsefullt svar. ”Vi hade flugit med drönaren två eller tre gånger i veckan på projektet och kunde gå tillbaka och granska bilderna och hitta varenda en av rörgenomföringarna. Man kunde sedan gå ut med en hammare och bara hacka sig ner genom någon centimeter betong eller så. Och jodå – där var de, allihop.”

Rogers-O’Brien hade en liknande situation med studentbostäder i ett höghus på 19 våningar vid ett stort universitet. ”Vi hade placerat ut en massa hylsor för ett område betong som skulle hällas. Vi flög med drönaren över det och lade arkitektritningarna över bilderna”, säger James.

Vi insåg att vi hade kanske åtta hylsor som skulle sitta i en vägg men som satt på fel plats. Någon hade läst av ett mått fel eller dragit det från fel kontrollinje och de åtta hylsorna skulle ha hamnat på fel plats.”

”Det handlade om ett höghus, så all betong var efterspänd och hylsorna satt på respektive sida av några efterspänningskablar. Så om det är på plats, då skulle det ha varit väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att få dem på plats genom att skära ur betongen. Vi skulle ha blivit tvungna att omarbeta el- och VVS-samordningen för att flytta dem.”

Spara pengar genom nya möjligheter

Drönarna har inte bara visat sig värdefulla för Rogers-O’Brien när det gäller minskade omarbetningar – de har också hjälpt företaget att fånga upp möjligheter som de annars kunde ha missat och därmed spara pengar. Vid ett projekt behövde man gräva ut ett stort schakt för gas-, vatten- och elledningar; ungefär tre meter djupt och sex meter brett. Efter att schaktet hade grävts installerades ledningarna med gott om plats.

När man hade lagt in de ledningar som skulle ligga där tittade man på flygbilderna och insåg att det fanns plats för ytterligare en typ av ledning som då inte skulle behöva ett separat schakt som man hade planerat att gräva ut vid ett annat tillfälle. Man kunde helt enkelt installera den parallellt med det andra systemet”, minns James. Genom att det inte behövdes ytterligare ett installationsschakt sparade företaget omkring 600 000 dollar. ”Det säger sig självt att de där flygbilderna var rätt användbara.”

Säkerhet för byggjobbare

Tack vare att drönarna är så mångsidiga utgör de också ett jättebra verktyg för att minimera riskerna och öka säkerheten för hantverkare och andra intressenter på en byggarbetsplats. Ett bra exempel är inspektioner av höghusprojekt.

”Efter vad jag kommer ihåg har vi har utfört minst fyra eller fem inspektioner där vi skulle ha behövt använda upphängda plattformar. Folk skulle ha behövt hänga hundra meter över centrala Austin för att titta på några fogbeslag”, säger James. ”Istället tar vi bara en drönare och tio minuter senare har vi bilder i mycket hög upplösning som vi kan dela med alla våra intressenter, skicka iväg till tredjepartskonsulter och visa för våra egna interna riskhanteringsexperter.”

”De kan granska alltsammans snabbt och göra markeringar. Om vi sedan behöver ge oss ut och reparera så behöver vi iallafall bara använda den där upphängda plattformen en enda gång. Tidigare hängde vi upp plattformen, gjorde en inspektion och fick sedan låta plattformen vara kvar i flera veckor, kanske flera månader, medan vi väntade in beslut om nästa steg.

Automatisering och säkerhet är också på väg att bli delar av processen på en byggarbetsplats som sköts med hjälp av drönare. I det avseendet ser James inte på drönaren som en arbetsdödare på något sätt, utan tror snarare att plattformen kan vara värdefull när det gäller säkerhet.

”Människor är fantastiska. Vi kan göra mycket som datorer inte klarar. Men något vi inte kan göra bra är att identifiera exakt var en drönare befinner sig, när den är 500 meter bort och 50 meter upp i luften. Jag har betydligt större tilltro till att drönaren själv kan räkna ut var den är och se till att inte göra någonting konstigt. Vi rör oss mot den typen av automatisering och säkerhet på samma gång”, förklarar James.

Drönare och Bluebeam Revu

Genom att använda Bluebeam Revu tillsammans med drönarbilder får Rogers-O’Brien vissa tydliga fördelar och kontroller som säkerställer att drönaren lyckas bra. ”Genom att använda flygbilder tillsammans med Bluebeam kan projektteamen väldigt lätt rita upp byggplatsområden”, säger James. ”På flera av våra projekt har vi platskartor fyllda med Bluebeam-markeringar.”

Som en del av Roger-O’Briens teknikuppsättning har Revu blivit standardlösningen för att maximera användningen av drönarteknik. James ser Revus stora spridning i branschen som en viktig fördel när det gäller att använda programmet för att samla in drönarbaserat leveransmaterial. ”Alla har Revu och alla vet hur man använder det”, säger James.

Drönarbilder är fantastiska. De ger stora insikter, men det är när man även tar med Bluebeam som de verkligen visar sitt sanna värde. Då är det inte längre bara en rad bilder som ser snygga ut, utan det är någonting med exakt information som vi kan agera utifrån.

James Holmes, VDC Specialist på Rogers O’Brien

När det gäller ortomosaiska kartor finns det vissa programvaruföretag som vi samarbetar med för att få en direkt integration med Bluebeam, och det faktum att de exporterar PDF-filer är definitivt till stor hjälp. Med Revu kan vi få sådana jättestora platskartor samtidigt som filstorlekarna förblir hanterbara.

”JPG, PNG och alla sådana bildformat är jättebra, men de är inte alltid universellt kompatibla med iPhone, iPad, olika datorer och webbläsare. PDF-filer är däremot utformade för att fungera bra överallt. Att Bluebeam fungerar så bra med PDF-filer är en nyckel till varför det är så användbart för drönarbilder”, säger James.